Αλίαρτος με τους κήπους του

Η μυθολογία λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Βασιλία Αλίαρτο (απόγονο του Σίσυφου . Οι «Κήποι Αλιάρτου» είναι βοτανολογικοί κήποι 110 στρεμμάτων Αγγλικού τύπου, μέσα στους οποίους βρίσκονται αγροτοβιομηχανικά κτίσματα, κατοικίες, μύλοι, στάβλοι, αποθήκες και κτίρια διοίκησης του 19ου αιώνα που κατασκεύασε η αγγλική εταιρεία αποξήρανσης της Κωπαΐδας «Lake Copais Co Ltd» και τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Κοιλάδα των Μουσών – Άσκρη

Η ιστορία του πανύμνητου ιερού άλσους των Ελκιωνίων Μουσών στις ανατολικές υπώρειες του Ελικώνα άρχισε ήδη στον 6ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο γνώρισε την ιδιαίτερη ακμή του από τον 3ο αιώνα π.Χ. κι εξής, χάρη στη γιορτή των Μουσείων που ιδρύθηκαν και οργανώνονταν κάθε πέντε χρόνια από τους Θεσπιείς στο χώρο αυτό. Ποιητές και μουσικοί από όλη την Ελλάδα έπαιρναν μέρος στους αγώνες που κοσμούσαν τις γιορτές. Αγωνίζονταν στη σάλπιγγα, την επική ποίηση, τη ραψωδία, την κιθάρα, τον αυλό, τη σατυρική ποίηση, την υποκριτική τραγωδίας και κωμωδίας. Το 2ο και 1ο αιώνα π.Χ. προστέθηκαν ακόμη στον κατάλογο αγώνες εγκωμίων για το ρωμαίο αυτοκράτορα, ο οποίος χρηματοδοτούσε στο εξής την οργάνωση των γιορτών. Γι’ αυτό ονομάζονταν πλέον “Μεγάλα Καισαρεία” κι όχι Μουσεία, εφόσον τιμώνταν πρώτα οι αυτοκράτορες και κατόπιν οι Μούσες. Οι νικητές των αγώνων αφιέρωναν τα έπαθλά τους, κυρίως τρίποδες, στο ιερό. Ανάμεσά τους ήταν στημένος κι ο τρίποδας του ποιητή Ησιόδου ως ανάμνηση της νίκης του σε μουσικό αγώνα στη Χαλκίδα, καθώς και ο ανδριάντας του. Πλήθος αγαλμάτων που σχετίζονταν με τις Μούσες, διάσημους ποιητές ή μουσικούς ήταν στημένα στον υπαίθριο χώρο του ιερού άλσους.
Το Θέατρο, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. ή τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. Κτίστηκε για τις ανάγκες των μουσικών και θεατρικών αγώνων που γίνονταν στο άλσος με την ευκαιρία της γιορτής των Μουσείων, εκδήλωσης αφιερωμένης στις εννέα Μούσες προστάτιδες των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η Πέτρα με τα κρυφά διαμάντια της

Σ’ αυτό το χωριό θα συναντήσετε τους άγνωστους καταρράκτες της Βοιωτίας. Ένας μικρός παράδεισος που προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Έχουν ύψος πάνω από 25 μέτρα και οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι είναι οι ψηλότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει, όμως σίγουρα το ύψος τους είναι εντυπωσιακό, όπως και το σκηνικό γύρω από αυτούς.

Η Μάχη της Πέτρας

Στην Πέτρα έγινε η τελευταία μάχη της επανάστασης του 1821, γνωστή ως μάχη της Πέτρας. Στην μάχη αυτή ο Δημήτριος Υψηλάντης, διοικητής ενός ελληνικού στρατιωτικού σώματος καθήλωσε ένα τουρκικό στράτευμα που κατευθυνόταν προς τη Θράκη να ενισχύσει τον τουρκικό στρατό στην αντιμετώπιση των Ρώσων. Η μάχη που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 1829 ήταν νικηφόρα και οριστικοποίησε την εκκένωση της ανατολικής Στερεάς από τους Τούρκους.

Υψηλάντης

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βρασταμίτες, ονομασία που διατήρησε μέχρι το 1953. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, Δημήτριο Υψηλάντη ο οποίος αντιμετώπισε επιτυχώς τους Τούρκους στην μάχη της Πέτρας που διεξήχθη στην περιοχή το 1829.<br>
Ο πύργος -μάλλον φράγκικος ή καταλανικός- στις πλαγιές του Ελικώνα, πάνω από το χωριό και πάνω από την πεδιάδα όπου παλιά ήταν η λίμνη της Κωπαΐδας.

Ι.Μ. Ευαγγελίστριας

Χτισμένη το 12ο αιώνα, στην ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και ανακαινισμένη το 1665, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Μονή βρίσκεται 12 χλμ. δυτικά της Αλίαρτου.


Τον καιρό της Τουρκοκρατίας, οι μοναχοί της Μονής Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν στη διατήρηση του ελληνορθοδόξου ιδεώδους λειτουργώντας κρυφό σχολείο. Βρέθηκε, μάλιστα, μια σπάνια κρύπτη στην οποία μπορούσε να μπει κανείς μόνο κάτω από το σημείο όπου βρισκόταν η Αγία Τράπεζα, μέσα στο ιερό του ναού.

Έξτρα τιπ

Το μοναδικό μέρος για πραγματικό river ski!

Λίγο έξω από την πόλη της Αλιάρτου, βρίσκεται ο Κηφισός ποταμός. Σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον μπορείτε να κάνετε ποτάμιο σκι, Είναι ιδανικό μέρος για πραγματικό river ski και σε απόσταση μόλις μιας ώρας από την Αθήνα, επίσης μιας ώρας από τη Λαμία και λιγότερο από μια ώρα από Χαλκίδα.

Πρόκειται για τον  Κηφισό ποταμό, που διασχίζει τη Βοιωτία και κοντά στην Αλίαρτο κρύβει έναν τόπο ο οποίος έχει γίνει ο παράδεισος του Water Ski.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του ποταμού η ποιότητα και η κατάσταση του νερού είναι πάντα ιδανική για να προσφέρει ένα συναρπαστικό θέαμα και μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις του αθλήματος.